tableau-photo-epices1

welcome

Παραδοσιακά οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται από την αρχαιότητα ακόμη με τις γεωργικές εργασίες. Οι κατάφυτες εκτάσεις με την πλούσια βλάστηση, φιλοξενούν τους υπομονετικούς αγρότες και μελισσοκόμους και προσφέρουν καταφύγιο στα κοπάδια των κτηνοτρόφων, γεννώντας έτσι την πρώτη ύλη για την παραγωγή των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού.

Η συμβολή της δασικής γης στην βοσκήσιμη ύλη (χόρτα, θάμνοι, φύλλα) είναι σημαντική, με παραγωγή γύρω στους 5.000 τόνους ετησίως. Περίπου 20.000 αιγοπρόβατα βόσκουν για εννέα μήνες στις εκτάσεις αυτές.

Τα προϊόντα που προσφέρουν πολλά. Αν θέλετε ωστόσο να δοκιμάσετε ντόπιο κατσικάκι και αρνάκι Θάσου μπορείτε να το κάνετε στις ταβέρνες και τα εστιατόρια των ορεινών οικισμών όπως στο Καζαβίτι, στην Παναγία, στο Θεολόγο και στις Μαριές Θάσου. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η παραγωγή είναι μικρή για να καλύψει την τεράστια ζήτηση μπορείτε να απευθυνθείτε σε ντόπιους κτηνοτρόφους.

FAGITA

ΠΙΠΕΡΟΛΑΧΑΝΑ

Για το τουρσί
2κιλά λάχανο πράσινο
1 κιλό ξύδι
½ κιλό αλάτι
1κουταλάκι ξινό

Για τα φασόλια
½ σακουλάκι φασόλια(μουσκεμένα για 10 ώρες)
1 κρεμμύδι
1 φλιτζάνα τσαγιού λάδι
300 γρ. τουρσί

Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το αφήνουμε σε εσωτερικό χώρο για 2 ημέρες σκεπασμένο με μια πετσέτα για να αποβάλει όλα τα υγρά του. Έπειτα το ξεπλένουμε καλά, το αλατίζουμε, ρίχνουμε το ξύδι και το ξινό και το διατηρούμε σε βάζο καλά κλεισμένο. Μετά από μια εβδομάδα το τουρσί είναι έτοιμο.

Μαγειρεύουμε τα φασόλια για μισή ώρα με το κρεμμύδι και το λάδι. Μετά προσθέτουμε και το τουρσί και μαγειρεύουμε για άλλα 45 λεπτά.

ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΘΑΣΟΥ

1 κιλό χταπόδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 αυγά
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
500 γραμμ. ψωμί βρεγμένο

 

Βράζουμε το χταπόδι μέχρι να πιεί τα υγρά του κι αν δεν έχει μαλακώσει προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Στη συνέχεια το ψιλοκόβουμε ή το αλέθουμε στο multi. Κατόπιν ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη, όπως του κιμά. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

 ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

(Τηγανιτούδια ή Πταρούδια)

20-30 κολοκυθοανθούς
1 κολοκυθάκι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1 αυγό
λίγο τυρί τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι

Τρίβουμε το κολοκυθάκι, ψιλοκόβουμε τους κολοκυθοανθούς, το δυόσμο, το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε και λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός ούτε πολύ αραιός ούτε πολύ σφιχτός. Βάζουμε το λάδι να κάψει, παίρνουμε με το κουτάλι μία-μία κουταλιά από το χυλό και τη ρίχνουμε στο τηγάνι. Όταν τηγανιστούν και από τις δυο μεριές τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι. Τρώγονται το ίδιο ευχάριστα ζεστά ή κρύα. Αν συνοδεύονται με ούζο ή τσίπουρο η χαρά του ουρανίσκου δεν περιγράφεται.

ΣΑΡΑΓΛΙ ΘΑΣΟΥ

Υλικά για τα φύλλα
1 κιλό αλεύρι
2 κουταλιές μπέικον
1 κουταλιά βούτυρο (φυτικό)
½ κούπα λάδι
Σιρόπι
3 ποτήρια νερού ζάχαρη
½ ποτήρι μέλι
3 ½ ποτήρια νερό
2 βανίλιες
καρύδια τριμμένα και κύμινο για το πασπάλισμα λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ανοίγουμε μεγάλα φύλλα, τα οποία κατόπιν τα κόβουμε λωρίδες. Βάζουμε την κάθε λωρίδα μέσα στο ταψί το οποίο είναι πολύ λαδωμένο αφού πρώτα τη σουρώσουμε. Αυτό γίνεται με όλα τα φύλλα μέχρι να τελειώσουν. Βάζουμε κι άλλο λάδι από πάνω για να γίνουν τραγανά στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180ο βαθμούς) για ¾ της ώρας μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε κατόπιν το σιρόπι ζεστό, πάνω στα ζεστά φύλλα. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και το κύμινο.

(Πηγές: Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας)